2024. szeptember-Úszó Nemzet Program, Autómentes világnap, My fitt garden, Kísérletezz hónapról, hónapra

Úszó Nemzet Program: Szeptember elején intézményünkben is elkezdődött az 5. életévüket betöltött gyermekek ingyenes úszás oktatása. A gyermekeket külön busz szállítja, amit minden kedden nagy izgalommal várnak már a gyerekek. Az uszodában lehetőségük nyílik, hogy a játékos feladatok segítségével alapvető úszástudást szerezzenek. A program hosszú távú célja a gyermekek egészséges életmódra való törekvésének ösztönzése, és ez által életminőségük javítása.

Autómentes Világnap: Intézményünkben idén is kiemelt szerepet kapott az Autómentes Világnap. Az óvodánk parkolója melletti útszakasz lezárásra került, ahol a gyermekeinknek tanpályát alakítottunk ki. A gyerekek saját járműveikkel, kisbiciklikkel és rollerekkel, játék motorokkal közlekedhettek az óvoda előtti lezárt útszakaszon. A rendezvény célja az volt, hogy a kicsik megtapasztalják a biztonságos közlekedés örömét és alapvető szabályait, ezek fontosságát. A program részeként rendőröket is meghívtunk, akik bemutatták szolgálati járműveiket és a gyerekeknek rálátásuk nyílt a rendőri munka sokszínűségére. Az esemény játékosan hívta fel a figyelmet a környezetvédelemre és a fenntartható közlekedésre.

A kísérletezz hónapról, hónapra program keretében havonta egy alkalommal lenyűgöző kísérletekkel ismerkedhetnek meg a gyermekek. A szeptemberi foglalkozáson a levegővel és vízzel kísérleteztek a gyerekek. Rövid magyarázatok segítették az Angéla néni által bemutatott jelenségek megértését, majd a gyerekek maguk is kipróbálhatták ezeket az izgalmas kísérleteket. A lebegő pingponglabda, a légágyú és a víz segítségével alapszínekre bomló festékpötty mind-mind elbűvölték a gyerekeket. Ezek a kísérletek segítenek megérteni a világ működését, felkeltik érdeklődésüket a tudományok iránt.

Myfittgarden: Mali-Gáspár Edit kertészmérnök vezetésével a világ széles megismerése felé terelgetjük gyermekeinket. Saját fűszernövény kertünk lehetőséget nyújt a felfedezésre, de egy tartalmasan együtt eltöltött, szemléletalakító tevékenység is. A gyerekek nagy érdeklődéssel fogadták az érdekes feladatokat a különböző növényekkel, magokkal. A növényekkel végzett tevékenykedés közben a gyerekek megismerhetik a fűszernövényeink aromás illatát, miközben kialakul bennük az igény az egészséges táplálkozás, a biztonságos élelmiszerek iránt.

Szegedi Mónika-óvodapedagógus