A Lépten-nyomon program márciusi témája a vízi madarak voltak. A foglalkozás A kisvakond nadrágja című mesére épült. A középső csoportosoknak szóló intenzív 45 percben megismerkedhettek a gyerekek a hattyúk fészekrakási szokásaival, hogy miért kell vigyáznia a tőkés récének, amíg nem nő ki a szárnya, illetve hogy milyen fészket épít a nádi rigó. A játékos mozgással és vizuális élménnyel egybekötött délelőttöt még sokáig emlegették a gyerekek.

A Nemzeti Ünnepünk közeledtével kezdtek a csoportok is ünnepi hangulatba kerülni: megjelentek a piros-fehér-zöld díszítések bent és kint a csillagokban is. Hangolódásként néhány csoport ellátogatott a Tiszti-klubba, ahol a nagycsoportos gyermekek huszárokkal kapcsolatos foglalkozáson vehettek részt, de voltak, akik elutaztak a Turul madárhoz vagy a Petőfi szoborhoz. Március 14-én tartottuk óvodánkban az ünnepséget. Már reggeltől ünneplő ruhában és feltűzött kokárdával érkeztek a gyerekek. Csatába induló dalokkal indítottuk a napot, majd eljátszottuk a tanult mondókákat, verseket és dalokat, a nap végén pedig közösen meghallgattuk a Himnuszt és a Szózatot.

A Víz világnapjához kapcsolódó tematikus héten szinte minden csoport felkeresett egy-egy patakot, vagy helyi tavat (Bánya-tó, Csónakázó tó).  Az idősebb korú csoportok közül volt olyan is, akik a Velencei-tóhoz látogattak. Kiemelt témánk a vízi madarak, melyet élethelyükön figyelhettek meg a gyermekek, néha szinte testi közelségből. A helyi járatos busszal, vonattal való közlekedés ezen helyekre, szintén élményt nyújtott sok gyermeknek, főleg, mivel legtöbben kizárólag autóban ültek eddig. A hét folyamán minden kisgyermek felkereste a „vizes játszószobát”, ahol „Csöpi” és több mint 10 forgószínpadszerűen kipróbálható játék adott lehetőséget a komplex személyiségfejlesztésre.

Húsvét alkalmából különleges technikákkal tojást festettek a gyerekek. Megismerkedtek mesék, játékok, történetek által a hagyományőrzéssel. A kisfiúk, mint minden évben locsolóverset mondogattak. Természetesen az udvari tojáskeresést várta leginkább mindenki, melyet mindig áthat az ünnep varázsa és a láthatatlan nyuszi misztérikája.

Körmendi Krisztina, Tóth-Szabó Brigitta-óvodapedagógusok