A hagyomány szerint február másodikán bújik elő a medve a barlangjából, ha meglátja az árnyékát, akkor még hosszú télre számíthatunk. A néphagyomány gyermekközeli feldolgozása sokoldalú tapasztalással valósult meg óvodánkban. Néhány csoportban Mackókiállítással készültek, de a nagyobb gyerekek csoportosították őket fajtájuk, színük, illetve méretük szerint is. A kiscsoportosok részére barlang készült, melyet örömmel fedeztek fel játékuk során.

Több csoportból is részt vettek  gyerekek az óvodából a “Mackó Brummog Rajzversenyen.“ A Cica csoportból az egyik résztvevő kislány a szakmai zsűri arany fokozatú díjazottja lett.

A GYERTYASZENTELŐ – IDŐJÓS NAP sok – sok játékot kínált, mely közben lehetőség adódott ok – okozati összefüggések felfedezésére; tűz – fény– árnyék megtapasztalására is. 

A Medvenap óvodánkban kiemelt ünnep, ezért a csoportok összehangoltan készült erre a napra medvecsalogató játékkal, utánozva a medvék lomha mozgását és ébresztgették verssel, énekkel. Fantasztikus hangulat kerekedett, miután sikerült  előcsalogatni és közösen megtáncoltatni a medvét.

Idén is izgalommal készültünk a  február 13-14.ei farsangra. Nagy örömünkre a sok ügyes szülő  közreműködésének eredményeként kreatív jelmezeket láthattunk. Már napokkal az ünnep előtt elkezdtük a készülődést. Feldíszítettük a csillagokat, (fotósarkokat készítettünk) a csoportszobákat és érdekesebbnél érdekesebb dolgokat barkácsoltunk, közben tréfás énekeket, verseket tanultunk.  Titkolóztunk, sugdolóztunk, hogy vajon ki milyen jelmezbe bújik majd. Aztán elérkezett a várva várt nagy nap. Már reggel minden kisgyermek jelmezbe öltözve jött be a csoportba, természetesen az óvoda dolgozói is jelmezbe bújva kapcsolódtak be a mókázásba. A nap folyamán tréfás vetélkedőket, székfoglalót játszottunk, süteményeket ettünk, jelmezeinket bemutattuk a szomszédos csoportoknak, majd a csillagban egy közös énekkel, verssel, zajkeltő eszközökkel űztük el a telet. A farsang zárásaként az óvodapedagógusok mesejátékát tekinthettük meg: A boszorkány és a két lány címmel, melyet a gyermekek és a felnőttek egyaránt nagyon élveztek és tapssal köszöntek meg.

Február 19-én a Zenevarázs előadását tekinthették meg a gyerekek, ahol a fafúvósokkal ismerkedhettek meg.

Tihanyi József Györgyné, Ács Rozália óvodapedagógusok