Április 19-én az óvoda nevelés nélküli napján, szakmai látogatáson vett részt nevelőtestületünk a Dunaharaszti Hétszínvirág Óvodában, ahol megtekintettük az óvoda Madárbarát kert-tanösvényét, szakmai – elméleti ismereteinket bővíthettük, ötleteket, megvalósítási lehetőségeket gyűjthettünk annak érdekében, hogy a mi óvodánk Madárbarát kertjét, hogyan tudnánk még gazdagabbá, élménytelibbé tenni óvodásaink számára.

A Föld napja alkalmából, – óvodánk hagyományaként – az „Egy gyermek, egy palánta” programunkat hirdettük meg, melybe a gyermekek mellett, a kedves, segítőkész szülőket is bevontuk. Ezen tevékenység jó alkalmat biztosít a gyermekek számára, hogy játékos formában ismerkedhetnek természeti környezetünk növényvilágával, a kerti munkák örömeivel, az esztétikus környezetalakítás lehetőségeivel, melynek során alakul a gyermekek természetet szerető és védelmező személyisége. Hálásan köszönjük a szülők önzetlen támogatását.

A Tánc világnapja alkalmából óvodánk is részt vett, a Székesfehérvári Önkormányzat támogatásával, a Székesfehérvári Balett Színház által szervezett, „Mesélő táncok” zenés programon, melyen az Alma együttes gyermekközpontú muzsikájára táncolhattak, mókázhattak nagycsoportos óvodásaink, a Mercure Hotel Magyar Király előtti téren. A gyerekek örömmel utánozták a balett színház vezető balettmestere által mutatott játékos, ritmusos mozdulatokat, láthatóan élvezték a közös táncmulatságot.

Gombaházi Zengő Manó rendszeresen ellátogat hozzánk óvodásaink nagy örömére, az Alba Regia Szimfónikus Zenekar, Hangszervilág-sorozatának részeként. Az áprilisi előadáson a fúvós hangszerekkel ismerkedhettek a gyermekek. Azon belül: a fuvola, klarinét, oboa és tuba hangszerekkel, részeivel és hangzásbeli különbségeivel.

Varró János népzenész vezetésével “barangolhattak” a népi hangszerek világában. A mindent járó malmocska című előadáson is több népzenei eszközt szólaltattak meg és házilagosan elkészíthető hangszer ajánlattal is kedveskedtek a gyerekeknek. Az egyik csoportba járó kislány elmesélte otthon, hogy milyen előadáson vett részt és mit látott. A család elkészítette az ajánlott hangszert, amit bemutatott társainak az óvodában, akik szájtátva nézték bemutatóját, amelyben meg is szólaltatta az általuk készített eszközt.

Vas Mária, Szabó Gyöngyi-óvodapedagógusok