November 7-én a Szimfonikus Zenekar közreműködésével Zengő Manó előadását tekinthették meg a gyerekek, ahol a fúvós hangszerekkel ismerkedhettek meg.
Óvodánk német nemzetiségi csoportjai az idén is megrendezték Márton napi ünnepséget november 13-án. Az ünneplésre és a vendéglátásra az óvodaudvaron került sor. A Maci és Mókus csoportos gyerekek először közös műsort adtak, amelybe beleszőtték Szent Márton történetét is. Ezt követően közös falatozásra került sor a szépen feldíszített pavilonban-udvaron. Miután mindenki belakmározott a libás finomságokból, lámpás felvonulásra indultak az óvoda kertjében. A séta hangulatát emelte a közös éneklés, mialatt mindenki a saját maga által készített lámpással világított. Az ünnepségen a családtagokon és az óvoda dolgozóin kívül részt vett Deák Lajosné képviselőasszony, Halmai Tamásné óvodánk volt igazgatója, valamint Jelinek Istvánné a székesfehérvári Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője.
November 13-án a Föld bajnokai pályázathoz kapcsolódóan óvodánk nagycsoportosai részt vettek a Lépten-nyomon környezeti nevelési programján. A „Szotyiszemezők” címmel megtartott foglalkozáson a téli madáretetés fontosságával, gyakorlati tudnivalóival kapcsolatban bővíthették tapasztalataikat a gyerekek. Játékos keretek között, énekkel, mozgással kísért „kiránduláson” ismerkedtek téli madárvendégeinkkel, szokásaikkal, melyikük milyen eleséget szeret, hogyan gondoskodhatunk róluk. Az itt bemutatott, könnyen elkészíthető madáretetők inspirálták a gyerekeket és a pedagógusokat egyaránt. Az ötletek meg is valósultak nem csak az óvodában, de az otthonokban, illetve a programot követő, óvodában megtartott családi madáretető, -eleség készítő délutánokon is, ezzel tevékenyen hozzájárulva a madárvédelemhez.
A Tűz modulhoz kapcsolódóan az udvari tűzrakóhelyet és kemencét több csoport is felkereste, ahol a balesetvédelmi szabályok betartásával tüzet raktak, süteményt sütöttek és a gyerekek megtapasztalhatták a tűz tulajdonságait. Voltak, akik ellátogattak a Tűzoltóállomásra, míg a kisebbek az óvoda udvarán tekinthették meg az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, és a Rescue24 kutatómentő és tűzoltóautóját.
Kovács-Béndek Adrienn-óvodapedagógus