Január 23-27. között az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezésre került óvodánkban az OVI-ZSARU hét. A nagycsoportos korú óvodások számára kidolgozott biztonságra nevelő program célja, hogy a gyerekek fel tudják ismerni a veszélyhelyzeteket, és szükség esetén megfelelően tudjanak ezekre reagálni.

A hét első napján az iskolába készülőkhöz ellátogatott Gazdag Andrea rendőr őrnagy és Podhorszki Hajnalka rendőr törzsőrmester, akik rendőrautóval érkeztek az óvoda udvarára. Megismertették a gyerekekkel a rendőrök munkáját, eszközeit, felszerelését, ruházatát, bemutatták Rendőr Robit és Rosszcsont Ricsit, a program „főszereplőit”, bábfiguráit. A rendőrökkel való személyes találkozó, a rendőrautó közeli megszemlélésének lehetősége hozzájárult ahhoz, hogy adott esetben a gyerekek bizalommal tudjanak a rendőrök felé fordulni, merjenek tőlük segítséget kérni.

Rendőr Robi és Ricsi figurái egész héten velünk voltak, a mese erejével, gyerekközeli módon segítették a veszélyes helyzetek és eszközök, idegennel való találkozás témáinak feldolgozását. A gyerekek a „Csillagokban” kialakított állomásokon szerep- és szituációs játékok során, komplex tevékenységek keretében szereztek hasznos tapasztalatokat és ismereteket az érintett témákkal kapcsolatban.

A program zárásaként mozgásos játékokat játszottunk, énekeltünk, majd Rendőr Robi tiszteletbeli rendőrökké avatta a nagycsoportosokat, és „rendőrigazolvánnyal” jutalmazta őket.

Palkovits Rita és Farkasné Takács Anita – óvodapedagógusok