Események

-Június 22-23. Nevelés nélküli munkanap
-Június 26-július 23. Az óvoda zárva tart

Ismerkedő

-Június 5. 17:00 Szülői értekezlet 
Kérjük gyermeküket ez alkalommal ne hozzák magukkal.

2019. XI 11. 
Márton nap az óvoda német nemzetiségi csoportjaiban

marton21

2019. november 11-én került megrendezésre a német nemzetiségi csoportok hagyományos ünnepe. Az ünnepséget hosszas készülődés előzte meg. A gyerekekkel libaformájú sütit sütöttünk, dekoráltunk. Szülői nyílt délutánok alkalmával a szülők gyermekeikkel együtt készíthették el a lámpásokat az óvodai csoportszobákban, ahol ilyenkor alkalmuk van beszélgetni, ismerkedni egymással. Nagyon sok szülői segítséget kaptunk a dekoráció és a vendégváró falatok elkészítéséhez is.
Ezen a napon Szent Márton életét, jócselekedeteit elevenítjük fel a gyerekekkel, hogy követendő példaként szolgálhasson ez számukra. Ilyen jótett volt például, amikor Szent Márton megfelezte a palástját a didergő koldussal. Ebben az évben nagycsoportosok lévén a Maci csoportosok adták az ünnepi műsort, mesélték el a rövid kis történetet a vendégek számára. A Mókus csoportos gyerekek kiscsoportosként először élhették át a közös ünnep varázsát és örömmel bekapcsolódtak az általuk is ismert mondókákba.

A rövid műsor után kihunytak az óvoda fényei és csak a dekorációként szolgáló lapionok, valamint a gyermekek sajátkészítésű lámpásai világítottak. Ez a mesebeli hangulat a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt elvarázsolta, vidáman énekelve jártuk körbe az óvodát.
Miután mindenki visszaérkezett, a gyerekek egy-egy perecet kaptak ajándékba, hogy azt megoszthassák családtagjaikkal, mint ahogy Márton is megosztotta köpenyét a koldussal. Ezzel kezdetét vette a „lakoma”, ami hagyományosan libazsíros kenyérből, pogácsából, libaformájú sütiből, meleg teából és forralt borból állt, kapcsolódva ezzel a magyar Márton-napi hagyományokhoz miszerint:
„Novemberben, Márton napján
liba gágog, ég a kályhán.
Aki libát nem eszik,
egész évben éhezik!”
Ugyanis Magyarországon eddigre híztak meg a tömött libák és az újbor is ekkortájt forrt meg. Régen a munkások ilyenkor kapták meg a bérüket és így lehetőségük nyílt a mulatozásra.
Az este jó hangulatban telt, s mire a fények kihunytak, a finomságok elfogytak mindenki örömére. Vadász Dóra német nemzetiségi óvodapedagógus

Képek