Események

X. 1-I.31. Elemgyűjtés

 

Óvodánk alapítványa

 Kérjük támogassa óvodánk alapítványát adója 1%-ával

Adószám:

18488003-1-07

 

2017. IV. 28. 
öKO hét

globi

A környezeti nevelésre mindig kiemelt figyelmet fordítunk intézményünkben. Munkánk gyümölcseként többszörös Zöld, és Madárbarát Óvoda címmel büszkélkedhetünk .

A „Zöld Napokat” gyermekeink környezettudatos magatartásának fejlesztése érdekében, óvoda szintű témahét keretében dolgozzuk fel, amely lehetőséget teremt számukra személyiségük mind szélesebb körben történő formálódására.

A Föld Napja mindig kedvenc, sok lehetőséget felsorakoztató zöld napunk. Az idei évben különösen fontosnak éreztük minél magasabb színvonalú megvalósítását, hisz többszörös zöld óvoda cím után kiérdemeltük a lehetőséget pályázni, az Örökös Zöld Óvoda címre.

Az Öko-hétre (április 24-28) sok érdekes programmal készültünk. Fő témánknak az újrahasznosítást jelöltük ki. A sok lehetőséget rejtő, játékos megvalósítás ,az érzelmi ráhatás reméljük mélyen  beépül a gyerekek öko szemléletébe, amit a későbbi  életükben kamatoztathatnak úgy, hogy  Bolygónk érdekében mindent megtesznek a fenntarthatóság megvalósításáért.

 Hétfőn Mimó és Csipek  látogatott el hozzánk, akik egy bábelőadás keretében érzéki bájjal mutatták meg a gyerekeknek azt, hogy a városban is nyitott szemmel érdemes járni- kelni. Sok értékes, újrahasznosításra alkalmas tárgyat lehet felfedezni.

A hét folyamán minden csoportban a szülők segítségével összegyűjtött hulladék anyagokból folyt a barkácsolás, amit „csillagonként” egy kiállításon is megmutattunk. Galériáinkban bemutatásra kerültek gyermekeink munkái a természetről, bolygónkról, amely kiválóan mutatja érzelmi fogékonyságukat a téma iránt.

Az élmény fokozása céljából több csoport kiránduláson vett részt, lehetőséget teremtve számukra a természet közvetlen megtapasztalására.

Megszépítettük környezetünket. Az ”Egy gyermek egy palánta” akció keretében lehetőség nyílt virágok ültetésre, kertészkedésre, a komposztáló „gyümölcsének” felhasználására. Locsoltunk a ciszternákból, vidám figurákkal díszítettük kertjeinket. Óvodánk környékén szemetet gyűjtöttünk, és  szelektáltunk. A papírgyűjtés  során rengeteg  újság, karton anyag gyűlt össze. Az elemgyűjtő verseny során sok akkumulátort, használt elemet hoztak a gyerekek.

Csütörtökön, közös programon vettünk részt.  Az óvoda kertje öko-kalandparkká változott az óvodapedagógusok összehangolt munkájának köszönhetően. Különböző helyszíneken izgalmas játékok várták a gyerekeket, természetesen minden eszköz újrahasznosított anyagból készült. A jókedvű játék, a boldog gyermekmosolyok, a vidám kacajok ezen a napon is betöltötték óvodánkat.

Öko-hetünk záró napján, pénteken tartottuk Glóbi (A Föld) születésnapját, akit énekünkkel köszöntöttünk.  Kihirdetésre került az elemgyűjtő verseny végeredménye. Minden csoportot hasznos ajándékokkal jutalmaztuk. Az Alba Regia Galamb- és kisállat- tenyésztő Egyesület jóvoltából galambpostával üzenhettünk a világnak:  A Gyöngyvirág Ovisok egész évben óvják, védik A Földet, gondozzák környezetüket, vigyázzák nagy kincsünket az ivóvizet, és vizeink tisztaságát.

Úgy érezzük tartalmas, élményekkel teli héttel gazdagítottuk gyermekeink személyiségfejlődését. Sikerünk bizonyítéka a sok továbbgondolt ötlet amit az óvodások tettek hozzá heti munkánkhoz, és a szülők elismerő szavai.

Ez úton szeretnénk megköszönni a szülőknek, és az Alba Regia Galamb- és kisállat- tenyésztő Egyesületnek a segítséget, amellyel hozzájárultak céljaink eléréséhez.
Gajárszki Erika Öko team vezető
Képek